7 april 2009

Meditera & cykla?

Fick ett tips från Håkan om hur "freaking awesome" det var att kombinera Hatha Yoga med Cykling. Fick inte ihop det först men får väl ge det en chans. Vad gör man inte för att skapa balans i kroppens olika energisystem för kropp,tanke & själ? Kan kanske komma till nytta när det är dags för riktigt långa cykellopp. Därför var det dags för mitt första riktiga Yoga pass på en timme!

Överraskning 1) Kursen leddes av samma instruktör som kör F&S spinningen på tisdagar!
Överraskning 2) Det var både jobbigare och svårare än vad jag trodde!
Överraskning 3) Det var fantastiskt kul!
Överraskning 4) Fick träningsvärk efteråt! (vilket jag inte får efter 2-3 timmars träning/cykling/spinning)

"Hur-som-haver" så var det en upplevelse där man absolut lämnar "Citius-Altius-Fortius" bakom sig och istället utför övningarna med en så avslappnad och smidig kropp som möjligt. Berättade om mina upplevelser för Anders som jag träffade ett par timmar senare och försökte förklara allt vi gjorde: "Hunden", "Plankan", "Bryggan", "Vågen" m.m. Nämnde att det svåraste var nog balansen och samtidigt försöka vara avslappnad. Viktigt var &så att fokusera in i mitten på kroppen, andas djupt, hitta nuet & gå in i sig själv. Anders frågade då om vi körde "Garderoben" (där går man in och stänger om sig för att koppla av i mörkret). Jag tittade på honom med en "nu-driver-du-med-mig-min" för att kort därefter bubbla av skratt. Men visst kan du meditera när du cyklar. Speciellt om du ska cykla långt och behöver "mentala pauser" var 10:e mil (förslagsvis). Låt mig ge några exempel. Börja med Andningen, fokusera på "Good things flowing in the system & things you don't need flowing out". Pedaltrampet, hitta "känslan-för-feelingen" & lägg i en växel som gör att fötterna inte behöver pressa för hårt - sök efter rätt kadens (fötter & ben ska arbeta smidigt). Gör samma sak med Rygg, Nacke & Händer. När du hittar dina olika stilar som passar topografin & som känns bra i hela kroppen - då är du i "Zonen" & allt bara flyter på. Eftersom det sannolikt kommer att ge mig smidighet, balans och styrka både fysiskt och mentalt ,vilket är ett starkt+ för cyklingen, blir det troligen en fortsättning med Yogan. Har du prövat? Du kanske är en Yogis?3 kommentarer:

 1. Ja, jag är troende! Yoga kan absolut bidra med något till alla situationer, sinneslägen och träningsformer!

  Blev bara lite knäckt när man kommer hem och visar familjen vad man slitit med 1h på sin yogamatta och den då 13-åriga sonen härmar & skuttar upp i "Tranan" http://www.yoga.se/var/corporate/storage/images/media/images/bindu/28/28_crane/7776-1-nor-NO/28_crane_image_400_w.jpg där mitt på köksgolvet som han vore en indisk yogini och aldrig gjort annat.

  Nuförtiden slarvas det dock. Mycket. Men jag är glad att du fått upp ögonen för denna träningsform. Du kommer att bli belönad.

  //M

  SvaraRadera
 2. M, Tranan-det måste ha sett roligt ut. Gör han alltid som du gör/säger :-)? Ser fram emot belöningen.

  SvaraRadera
 3. Gör inte din son det?? *s*

  ps. jag gillade det du skrev om mentala pauser, de skall absolut praktiseras! ds.

  //M

  SvaraRadera