28 september 2009

Cykeln är nyckeln!

Handen på cykelhjärtat, visst är det härligt att känna hur humankraften kan ta dig "hit-dit-fram & tillbaka" snabbt och enkelt. Att cykla är inte bara ett färdsätt, det är mer än så, det är en livsstil och en stillsam protest mot latheten. Samtidigt fyller du på kroppens olika depåer med förnybar energi, bara det. Det är så det är. Jag är pro till alla satsningar på infrastruktur, speciellt alla cykelvägar för det är framåtsyftande och främjar kroppens lust att röra på sig vilket ger mer energi åt just muskelkraften & livsglädjen. Läste i en tidning att i Ståkhålm hoppar 150 000 cyklister på hojen varje dag. Det skulle jag också göra eftersom det känns helt fel att ödsla tid som ger minusenergi i låååånga och tråååkiga bilköer troligen fem dagar i veckan.

Jämför Stockholm med Köpenhamn och ni som har varit där vet att det är hojen som regerar på gatorna med utmärkta cykelvägar. Kanske är det därför danskarna kan trycka i sig ett härlig wienerbröd med chokolade på utan att få dåligt samvete (ett wienerbröd om dagen ger 9,5 kg fettväv på ett år). Här kommer ett budskap till våra kära politiker. Ni borde snida på ett speciellt cykelprogram till nästa val och ta hjälp av - just det... cyklisterna. Det partiet skulle jag rösta på (eller ännu bättre starta ett cykelparti)! Några förslag på programmet:
 • OK att svänga höger vid rött ljus
 • OK att cykla mot enkelriktat
 • Bygg fler "cykelfik" där man snabbt kan fånga en Latte med bulle "on the way"
 • Skattereduktion då du blir friskare och inte belastar sjukvården
 • Mer och bättre cykelvägar
 • Gratis cykelservice vid strategiska depåer
 • Diplomerad cyklare får rabatt på träningskortet till gymen
 • Sanktionerad startavgift till alla cykeltävlingar och motionslopp
Målet borde vara att minst hälften av alla som reser till jobbet ska välja cykeln eftersom det är bra för både kropp & knopp, ger hälsovinster, ett längre och gladare liv och inte minst är det praktisk miljövård. Valet är enkelt om en ekonomisk kalkyl kunde visa vad varje cykelkilometer sparar kontra varje bilkörd kilometer kostar. Något att tänka på i bilkön eller ännu bättre på cykeln. När jag bodde i Sollentuna & hade en resväg till jobbet på ca 1,2 mil kunde det ta upp till 45 minuter i bästa fall att "landa" i city med bil inkl. tid för att parkera svindyrt. Med cykeln tog det 35 min om jag trampade i behagliga 20 km/tim. På köpet fick jag + på tidskontot, persikokinder, "gratis" träning och kassaskåpsmuskler. Cykeln är nyckeln! Kanske din möjlighet till livsförbättring?

6 kommentarer:

 1. Bra cykelregler! Måste dock erkänna att jag inte längre cyklar till jobbet utan att det (faktiskt) bara var inför Vätternrundan. Håller med om att det är en skön start på dagen.
  Och tack för alla tips och råd men framför allt inspiration för min Klassiker. Nu är den avklarad! Nästa mål? Tja, vi får väl se om GPSen är inkopplad och kedjan är på :-)
  //Mari

  SvaraRadera
 2. Mari - Grattis till att du grejade Klassikern \o/ som är en imponerande bedrift. Det är bra, ha koll på din GPS, lyssna till den och följ den. Om jag känner dig rätt så är din kedja alltid på!

  SvaraRadera
 3. Så sant så!! Jag har en regel för mig själv att så länge det inte regnar, blåser och är allmänt superkallt, och jag inte behöver bilen i jobbet såklart, så ska jag cykla!!

  SvaraRadera
 4. Daniella - det är en bra regel som du har allt att vinna på. Kanske unna dig ett wienerbröd?

  SvaraRadera
 5. Håkan Paulsson25 oktober 2009 09:04

  Kul ide om cykelparti, speciellt i dessa tider då de flesta nya partier bara är missnöjesyttringar. Ulf Stål for chairman!!!!
  :-)
  /Håkan

  SvaraRadera
 6. Håkan - Bra! Då har jag en röst! Förväntar mig att du gjorde en bra tid på Cykelvasan.

  SvaraRadera