15 maj 2009

Ett "Nja" funkar inte

Läste en artikel om att det är väldigt vanligt med att vi besvarar någon eller en situation med ett "Nja". Har ni tänk på vad det betyder egentligen? Spontant känns det som ett läge då man känner sig osäker. & varför då då? Troligen en oväntat situation som du inte kan fatta ett snabbt beslut på om hur du ska agera. Kommer ihåg en gång då jag skulle slå min första volt i skidbacken i Åre och jag hade alla fjärilar igång i magen samtidigt och tankarna virvlade runt i huvudet som en tornado precis innan jag skulle sätta fart mot det enorma hoppet som såg ut som en vägg. Sekunden innan jag skulle sätta fart på skidorna frågade min (kanadensiska) tränare: "-Ulf, Can you do it?" Jag svarade: "-Yes, I'll try" Tränaren: "-No!!, Don't try. If you only try you're dead!" Jag glömmer det aldrig för jag hade ju svarat med ett stort "NJA". Budskapet från tränaren var istället i 90 decibel "-Just Do It". Idag flitigt använt av ett visst sportmärke. Kanske var det min kanadensiska tränare som kom på den numer världsberömda slogan.

Vad har det här med cykling att göra? Häng med för det är inte så lätt att försöka förklara. Kan ett liv liknas med en härlig cykeltur? Nja... (Själva livet är inte en parentes men det jag skriver inom parentesen nedan relateras till livet) Jomenvisst kan det vara så eftersom man kan 1/Fly livet genom att sätta sig på cykeln och bara "dra iväg" (friheten/kontrollen), 2/ Uppleva fart (känslan av att det händer något, på jobbet/hemma), 3/ Cykla några mil (varje dag i livet är en resa), 4/ Träffa andra människor (skapa nya relationer), 5/ Se olika platser som man annars bara svishar förbi (upptäcksfärd, stanna upp a moment) m.m.m.m. Det finns säkert många fler förslag som du kan komma på.

Så nästa gång du får en fråga om du ska med ut & cykla så svara då inte med ett..."-Nja". Alltför många Nja:n riskerar också för den delen att till slut bli en massa... Och? Utan svara med ett "-Let's Do It!" För cykling är verkligen en del av livet!

10 kommentarer:

 1. Jakob Svanberg16 maj 2009 16:35

  Hej Ulf! Hittade din blogg då jag letat efter bästa cykelvägen mellan Lund och Jönköping. Kommer nämligen den 26/5 att påbörja min cykelresa mellan Berlin där jag för tillfället bor, och Jönköping dit jag ska flytta. Mellan Berlin - Gedser vet jag hyfast bra på vilka vägar jag ska cykla, men tänkte fråga dig om bästa vägen mellan lund - jönköping, samt om du vet hur jag snabbast kan cykla mellan gedser och köpenhamn. Det vore bra om jag kunde cykla förbi Värnamo på vägen.
  Har en tävlingscykel och vill därför undvika dåliga vägar... är dock nybörjare och skulle gärna träffa dig på vägen i Malmö om det är där du bor, för att kanske kunna få lite tips då jag ämnar cykla mycket mer framöver, och även prata om resan.
  Men som sagt, även tacksam för ett svar på sträckan mellan lund och jönköping.
  Mvh / Jakob Svanberg
  Mail: jakob.svanberg@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. hej! har en liten små fundering... vad tror just du krävs för att nå OS 2012?
  cheers! matilda

  SvaraRadera
 3. Oj, ja - nog har det blivit lite för många nja. Kanske dags att sluta med det.

  SvaraRadera
 4. Jakob - Kul att du ska cykla mellan Berlin & Jönköping. Eftersom Malmö-Jönköping är en delsträcka då vi kör 600 km Brevet så ska jag skicka dig en bra vägbeskrivning. Den 6/6 kör vi just den sträckan. Bor i Helsingborg kan bli svårt att träffas. Vill höra mer om din resa & jag bidrar med tips. Skickar vägbeskrivningen via mail. Lycka till på resan!

  SvaraRadera
 5. Det där Nja:et är ett ok för oss sniglar - vi hinner tänka för mycket innan orden faller ur munnen. De gånger man lyckats slå av hjärnan kommer JA!:et med ljusets hastighet. Det är en befriande känsla!

  Igår sprang jag Gbg-varvet.
  Om jag fullföljde?
  Självklart!
  Där fanns inget utrymme för några nja:n!

  Skön söndag!

  :-)

  //M

  SvaraRadera
 6. Hej Matilda - Har läst din fina blogg som är mycket bra skriven. tror mig ha fått en ganska bra bild av dina målsättningar och hur du tränar. Fick en känsla av att själva träningsprogrammet har du fått hjälp med. Förutom den fysiska träningen tror jag att det är en ännu större utmaning på det mentala planet. It's a headgame to make it or breake it! Kanske är det här jag kanhjälpa till då jag känner några på E-Life (finns en bra hemsida &så www.e-life.se). Kontakta Ronny Kvist (& hälsa från mig) som bl.a. är expert på motivation. Vet &så att de har knutit till sig Torsten Hansson som är ledande i sverige när det gäller mental träning (han har tränat med Navy Seal bl.a.). Tror de kan hjälpa dig. Ska följa din väg mot OS 2012 med stort intresse. Du verkar mycket målmedveten (& envis?) så jag tror att du säkert når dina drömmar och står på startlinjen 2012 i London. LYCKA TILL!

  SvaraRadera
 7. M - Du snigel?! Grattis till att du genomförde Varvet! Personalvård idag?

  SvaraRadera
 8. Ja - vila, öl och ogräsgallring.

  //M

  SvaraRadera
 9. M - You're special, de två första kopplade jag... men det tredje?

  SvaraRadera
 10. Det är en mental grej, vännen.

  //M

  SvaraRadera