4 juni 2009

Finns det motvind i medvinden?

Vet inte om ni har tänkt på det här men det upplevde jag när jag i tisdags cyklade t/r Helsingborg-Skara, en sträcka på ca 64 mil. Redan från starten i Helsingborg på kvällen 19.30 förstod jag att om inte vinden mojnade skulle det bli 32 mil i kraftig motvind! Det finns inget +tivt i en motvind för en cyklist. Funderade därför en del på detta då motvindjävlahelvetet plågade mig i 32 mil! Så här funkar det på sadeln... för oavsett farten när vi cyklar så dämpar motvinden framfarten. Om farten dubblas ökar motvinden med det fyrdubbla. Ich meine hallå... vem bestämde den naturlagen? Men cyklar vi i medvind så är det kanske inte så gynnsamt alla gånger som vi kan tro.

OK, vinden puttar oss visserligen i ryggen och på så sätt ökar hastigheten, men hur mycket hjälper den kraften egentligen? Jo, vinden puttar på bara med skillnaden mellan medvinden och cyklistens fart framåt. Cyklar du lika fort som medvinden är det din kraft som ger farten framåt men cyklar du "för fort" (fortare än vindens hastighet) så får du nästan ingen hjälp alls utan det uppstår en motvind i medvinden (!?) Så ska man vara cykelsmart så ska man cykla lite långsammare än medvinden för att använda så lite energi som möjligt i förhållande till farten man får framåt. Skit samma kan många tycka & jag håller faktiskt med för det är så jävla kul att trampa på allt för vad benen håller, för då upplever jag en känsla av att det finns en "medvind i motvinden"! Alltså, ytterligare en antonym i livet (se tidigre blogg "SköntOnt") - utan motvind ingen medvind. Har du upplevt det &så?

3 kommentarer:

 1. Ett fenomen som jag inte hade klart för mig. Intressant!

  "Medvind i motvinden" - absolut en mental sådan!
  2007, 6h i Mölndal (ultalöpning) - längs med ena långsidan av banan (en 1200m lång grusad stig runt ett antal fotbollsplaner) intill Åby travbana träffades vi löpare av motvinden gång på gång. Ju längre in i loppet vi färdades desto mer uppretade blev mina medtävlande. Man varvar - och det mindre kuliga alternativet, blir varvad - ett antal gånger och man hör därför en del under 6h. Det stöndades, förbannades och förtvivlades över vinden.
  Inte från min sida. Jag hade bestämt mig för att vara vän med vinden. Jag tackade den varje gång den mötte mig för att den svalkade av mig och gav mig en ny upplevelse av banan, just där.

  Visst, under 6h hinner ens mentala status att både byggas upp och demonteras men under dessa svackor fann jag annat att tacka för;
  HA! This will only make me tougher, you mother f*cker!

  Trevlig helg :)

  //M

  SvaraRadera
 2. M - Såg din kommentar först nu! Det här var en ny sida hos dig. Du är verkligen mångfacetterad, det säger en hel del om din personlighet och den klär dig verkligen! Att möta dig = Never a dull moment!

  SvaraRadera
 3. komplimangen uppskattas :)

  //M

  SvaraRadera