17 mars 2010

Bridge over trouble water

Att laga en punka på cykeln tar sisådär ett par minuter... högst. Jag är alltid på mina cykelvänner hur viktigt det är att hojen är i trim så att den skiner och blänker. Tror att cykeln mår bäst så och håller längre då. Det gäller även kroppen. Men att laga en punktering i livet tar betydligt längre tid, vilket jag nu har lärt mig. Då snackar jag inte om "pyspunka" som är enkelt att bara pumpa på med lite mer luft då & då när det behövs. Hur-som-haver, men det är där jag är just nu i livet. Samtidigt som jag lagar punkteringen behöver jag fylla på med mer luft för att komma runt och gå vidare.

Jag som normalt sett är otålig hittar alltid genvägar och "expresslösningar" som gör att allt ska gå fortare och samtidigt göra livet lite enklare. Mest av allt saknar jag kanske den dagliga träningen, spinningen och att få cykla med vännerna på nya äventyr. Men innerst inne är jag nog glad över att allt bara fungerar trots allt "meck" efter canceroperationen. Läkarna säger hela tiden: "Ulf, det tar tid att lägga det här pusslet" och ber mig att "oprestera" och lägga undan alla kraven. Hur ska det gå till tänker jag och tittar lite konstigt tillbaka. Känns frustrerande att det tar tid att "bli lagad". Men jag är ivrig och revanschsugen på att få hoppa på cykeln igen och för att njuta av livet i allmänhet. Det är det som ger mig ny energi & kraft. Jag känner mig lite som "Bridge over trouble water" i min väg framåt för att övervinna alla utmaningar och orka fixa punkteringen. Här behövs nog lite "Vilja av Stål", som mina vänner säger. Eller för att citera ett "Facebookmess" jag fick av en annan vän.

"Livet är för kort för att slarvas bort. Älska de människor som behandlar dig väl. Glöm, välj bort de som inte gör det. Tro på att det finns en orsak till allt som sker. Om du får en chans till, så grip tag i den med båda händerna och släpp den aldrig. Om det ändrar ditt liv, så låt det ske! Ingen har sagt att livet ska vara lätt, men det ska vara njutbart!"


Det är en tankeställare om att vi ska kultivera vänskapen så att den frodas och mår bra. För vad vore vi utan våra vänner? Eller som att lyssna till en riktig härlig klassiker, "Bridge over trouble water", du vet som Simon & Garfunkel skrev 1970 (& den håller än efter 40 år!). Lyssnar man till texten skulle den kunna vara skriven i dag: "When youre weary, feeling small, when tears are in your eyes I will dry them all". Det om något är äkta och hållbar vänskap. Vänner som fungerar som en bro för dig. När odlade du dina vänner senast?

11 kommentarer:

 1. Hej Ulfi,
  Fint skrivet, man blir berörd av orden och jag håller verkligen med dig! Det är verkligen toppen att du är på G igen:)
  Vad sägs om cykling söndag 28 mars? Då måste väl ändå snön vara borta!
  /Hasse

  SvaraRadera
 2. Härligt att du är på gång och att en text från 70-talet fortfarande berör. Jag kommer ihåg när vi satt i stearinljusens sken och lyssnade bl a på denna. Vi satte stearinljus i en uppdrucken vinflaska och med all sång och alla djupa samtal hur vi skulle förändra världen sattes luften igång rejält så att stearinet flödade längs flaskan. Fler ljus och tjockare flaska. Några av dessa vänner finns fortfarande påvänlistan. En annan vän sa något tänkvärt: "Du kan klippa av ett grässtrå, men så läge roten är i jorden fortsätter det att växa!"
  Fortsätt att växa Ulf!
  Kramar
  Lena

  SvaraRadera
 3. Hasse - Är på G och tar gärna en cykeltur - whenever!

  Daniella - I go, du med?

  Lena - Det där får du berätta mer om när vi ses nästa gång. Har du flaskan kvar? Kloka ord som din vän sa. Vi ses snart!

  SvaraRadera
 4. Ulf - vill bara säga att det var mycket trevligt att ses idag. Du fixar detta också! Kan omöjligen förstå vad du går igenom, men är övertygad om att någon av din kaliber, som bl.a funderar på att cykla 100 mil+ rundor helt frivilligt, är snart på topp igen. Kämpa på!!

  SvaraRadera
 5. Hej Ulf!
  Vad skriver man, du är Stålmannen! Å vi vet att Stålmannen klarar det ingen annan gör, han har dessutom ett hjärta som räcker till många andra.
  Visst verkar sträckan Helsingborg-Dorotea lockande??? Den första delen lär vara snöfri nu:)Här har snön just fari från vägarna, tjälskadorna är många och ibland djupa. Kan det skapa en xtra dimension till cyklandet, att liksom kombinera cykel o slalom lite? Vi har haft fantastiskt fina dagar i skidbacken/spåret i helgen så vi blir nog kvar i skidåkandet ett tag till, ska fundera på att ta av vinterdäcken denna vecka, men det kan vara riskabelt om man ska till fjällen!
  Snart kommer du på cykeln! Det blir kul! Ge aldrig upp!
  Kramar från alla
  Annika

  SvaraRadera
 6. Håkan Paulsson16 april 2010 14:50

  Uffe, din gamle hängbjörk!!

  Har själv varit ur balans ett tag och inte orkat blogga eller följa din blogg. Vad har hänt med min gamle parhäst från Cafét??? Hur mår du??
  Själv har jag, inspirerad av dig, tagit mig från Klassikern (2009) till att gå mot IronMan. Kör en IronMan 70.3 om 5 veckor och gnuggar för fullt med cykel och löpning. Hårt, men skitkul!! Känns dock som en ganska futtig utmaning när man läser vad du går/gått igenom.
  Kör på grabben, vad jag vet så är det är segt virke i hängbjörkar!!!

  //Håkan

  SvaraRadera
 7. Man kan inte tro att du går igenom en så tuff period, när man läser dina rader. Du vet att vi har mycket roligt ogjort än och jag ser verkligen fram emot att åka skidor, spela golf och i värsta fall bli fråncyklad av "the iron man".
  Janne

  SvaraRadera
 8. Vi tänker på dig. Vi vet att du är ofattbart stark, målinriktad, modig och positiv trots allt det här tuffa som drabbar dig och de dina.

  Vi vill bara höra av oss och du ska veta att vi längtar efter att ses igen. Vi hoppas på Stockholms skärgård i sommar som så många underbara gånger förr.

  SvaraRadera
 9. Uffe - Kul att träffa dig. Låt oss träffas igen snacka lite mer om livet över en fika, vill höra mer av dina planer.

  Annika - Blev oerhört över att du hör av du & familjen hör av dig. Vi kommer upp till Dorotea och hälsar vi får se hur ni har det. Absolut, jag kommer på cykeln!

  Håkan . Du är för härlig! Grattis klassikern och att du antagit utmaningen till att bli en Iron Man. Sist vi sås var du verkligen "in shape". Kämpa på!

  SvaraRadera
 10. Janne - Viss har vi haft många roliga stunder tillsammans. Ser fram emot att få "fiffulera" och snacka lite om livet med dig i ditt fantastiska fina hus i Portugal.

  Öhmans - Tack! Ja, det är verkligen "time" att vi ses och upplever lite mer magiska stunder tillsammans. Looking forward!

  SvaraRadera